SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 20
Ek Kontenjanı 4
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği






 

Su Ürünleri Fakültesi, 1982 yılında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4 yıllık Yüksekokul olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Eğitim ve öğretime 1984 –1985 eğitim – öğretim yılında Samsun’da başlayan ve Mart 1986 yılında Sinop’a nakledilen Yüksekokulumuz 1992 yılı içerisinde Fakülte haline dönüştürülmüştür. Fakültemiz, 29 Mayıs 2007 gün ve 26536 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve 5662 sayılı Kanunla kurulan Sinop Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Akademik yapılanma bakımından Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü olmak üzere 3 Bölümden ve 7 Anabilim Dalından oluşan Fakültemizde lisans eğitiminin yanı sıra lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitim de verilmektedir. Fakültemizde 2024 yılı itibariyle 17 Profesör, 6 Doçent, 14 Dr. Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere 40 akademik ve 18 idari personel görev yapmaktadır.



Fakültemiz yerleşkesi 13.748 m²’lik alanda, A ve B Blok olmak üzere iki binada hizmet vermektedir. Fakültemizde 4 Amfi, 1 Konferans Salonu, 4 Derslik, 10 Araştırma Laboratuvarı, 1 Bilgisayar Laboratuvarı, 2 Akvaryum Ünitesi, 1 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Denizde Midye ve İstiridye Yetiştiricilik Tesisi yer almaktadır. Bilimsel çalışmalarda ve öğrenci uygulamalarında kullanılan R/V-Seydi Ali Reis (22,5 m), R/V-Aurelia (11 m) ve R/V Sufak-82 (14,5 m) isimli üç adet araştırma teknesi bulunmaktadır. Fakültemiz yerleşkesi içerisinde, halı saha, voleybol sahası, basketbol sahası ve tenis  kortundan oluşan spor tesisi; kafeterya ve yemekhane bulunmaktadır. Fakültemize kayıt yaptıran öğrenciler 4 yıllık uygulamalı lisans eğitiminden sonra "Su Ürünleri Mühendisi" unvanı kazanmaktadır.










Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Türkay ÖZTÜRK
Tarihçe
Su Ürünleri Fakültesi, 1982 yılında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4 yıllık Yüksekokul olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Eğitim ve öğretime 1984 –1985 eğitim – öğretim yılında Samsun’da başlayan ve Mart 1986 yılında Sinop’a nakledilen Yüksekokulumuz 1992 yılı içerisinde Fakülte haline dönüştürülmüştür. Fakültemiz, 29 Mayıs 2007 gün ve 26536 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve 5662 sayılı Kanunla kurulan Sinop Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Akademik yapılanma bakımından Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü olmak üzere 3 Bölümden ve 7 Anabilim Dalından oluşan Fakültemizde lisans eğitiminin yanı sıra lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitim de verilmektedir.
Kazanılan Derece
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne kayıt yaptıran öğrenciler 4 yıllık uygulamalı lisans eğitiminden sonra "Su Ürünleri Mühendisi" unvanı kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
(Türk Öğrenciler) Türkiye’deki herhangi bir yükseköğretim kurumunda ön lisans ve lisans programlarında öğrenim görebilmek için, öğrencilerin, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) tarafından yapılan ulusal öğrenci seçme sınavına girmeleri zorunludur. Uluslararası öğrenci başvuru, kayıt ve kabul işlemleri “Sinop Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi” uyarınca yapılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Tüm derslerden başarılı olan ve 240 AKTS kredi zorunluluğunu sağlayan her öğrenci ilgi alanı dahilinde yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) 8 dönemlik derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenciler Su Ürünleri Mühendisliği lisans diploması almaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımızın çalışma alanları;
Kamu Kurumlarında;
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Alt Birimleri
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Alt Birimleri
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Su Ürünleri Araştırma Enstitüleri
Denizcilik Liselerinde Öğretmen
Üniversitelerde Akademisyen
Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü
Gıda ve Yem İşletmeleri
Bankalar
Belediye Başkanlıkları
Kalkınma Ajansları

Özel Sektörde;
Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmeleri
Su Ürünleri İşleme Tesisleri
Çevre Firmaları
Su Ürünleri Tesisleri Projelendirme, İmalat ve Tedarik Firmaları
Danışmanlık ve Proje Ofisleri
Şehir Akvaryumları
Çevre ve Gıda Laboratuvarları
Çevresel Araştırma, İzleme ve Müteahhitlik Firmaları

Ölçme ve Değerlendirme
Sinop Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğin de genel ilkeleri verilmiş olup her bir dersin Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirilmesi Ders Bologna Tanımları kapsamında belirtilmiştir.



https://obs.sinop.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=451